Dossche Peru

Peru

Reisdocumenten

U dient te beschikken over een internationaal reispaspoort (de reispas, in de vorm van een boekje). Het paspoort dient ten minste 6 maanden geldig te zijn op dag van de terugvlucht.

Gezondheid

Raadpleeg steeds een officiële instantie zoals uw huisdokter en/of het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest accurate informatie.

Tijdzone

GMT-5:00. In Peru is het 7 uur vroeger dan in België.

Netspanning

Alle stopcontacten in Peru leveren een standaard netspanning (voltage) van 220V met een frequentie van 60Hz. Ze gebruiken stopcontacten van een ander formaat dan in België. Het is dus aangeraden om een reisstekker mee te nemen.

In Peru worden type A & C stopcontacten gebruikt.

Peru type A stekker Peru type C stekker

Valuta

De munteenheid in Peru is de “Nuevo Sol” (PEN). Ook dollar is een gebruikte valuta in Peru. Biljetten worden veelvuldig gebruikt en u kunt deze zonder problemen uitgeven. Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Als u wilt betalen met uw normale Maestro bancontact kaart, vergeet dan niet enkele dagen voor de afreis bij uw bank de kaart op “wereldstand” te laten zetten.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische bank- of creditcard, is het belangrijk om de kaarten onmiddellijk te blokkeren.

1 PEN = €0,27 (dd. 13/02/2020)

Communicatie

Het landnummer om te bellen naar Peru is +51.

Klimaat

Peru ligt ten zuiden van de evenaar waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Europa. Het klimaat wordt beïnvloed door de massieve bergketens van de Andes die de regio in verschillende klimaatzones verdeelt. In oktober is het in Peru overdag gemiddeld tussen de 23° en 19 °C. In Lima regent het nagenoeg nooit in oktober, in Cusco is er iets meer kans.

Kledij

– Overdag: comfortabele kledij en schoenen waarmee u gemakkelijk kan wandelen. We raden aan om met laagjes te werken (vb t-shirt + jasje).

– Een regenvestje voor plotse regenbuien kan handig zijn.

– Diners: casual chique.

– Een kleine rugzak is altijd handig.

Religie, inwoners en gewoontes

In Peru is ongeveer 80 procent van de bevolking rooms-katholiek. Het christelijke geloof en traditionele natuurgodsdiensten gaan hand in hand. Zo wordt Maria geïdentificeerd met Pachamama, Moeder Aarde. Bij ziekte wordt eerder een beroep gedaan op een curandero, een genezer, dan op een dokter.

Naar schatting bestaat 45 procent van de bevolking van Peru uit indígenas, nakomelingen van de Inca’s.  indianen. Daarnaast 37 procent mestiezen (een vermenging van blanken en indígenas), 15 procent  blanken en 3 procent van Aziatische (Japan, China) en Afrikaanse herkomst. De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazone gebied terwijl blanken en mestiezen veelal aan de kust, in de grotere steden, wonen.

In Peru is het water uit de kraan niet drinkbaar. Overal is water in flessen te koop. Agua con gas is water mét bubbels en agua sin gas is water zónder bubbels. ‘Té’ is zwarte thee en ‘mate’ is kruidenthee. Je zult tijdens je reis door Peru vaak ‘mate de coca’ tegenkomen, thee getrokken van cocabladeren. Het schijnt te helpen tegen hoogteziekte en wordt veel gedronken in de hooglanden van Peru.

Taal

Spaans is in Peru de officiële voertaal. Daarnaast wordt Quechua en Aymara gesproken. Quechua is de taal van de indianen in het Andesgebergte en werd al door de oude Inca’s gesproken. Aymara, eveneens een belangrijke taal van de indianen wordt voornamelijk gesproken rondom het Titicacameer. In de grotere steden kan je je ook redden met Engels.